Rapport: Bilföretag som framtidens mjukvarubolag
Bilindustrin måste ställa om, inte bara sina produktutbud utan hela verksamheten. Enligt teknikbolaget Nexer måste bilföretag bli mer som mjukvarubolag för att överleva framtiden. Det framgår av en rapport i ämnet.
Det pågår redan en enorm omställning för fordonsindustrin, baserat på eldrift och digitaliseringen. Samtidigt dyker det upp nya företag på marknaden som erbjuder vad som hittills ansetts kontroversiella tjänster – de så kallade mobilitetslösningarna. Där man ska dela bilen i stället för att äga den och prenumerera på allt från hela bilen till enskilda komponenter eller tjänster som service.
Rapporten Code over Chrome – The future of Automotive belyser precis detta, hur bilföretagen måste hänga med för att kunna möta morgondagens behov.
– Rapporten tittar på framtiden för fordonsbranschen ur många perspektiv. Det är en framtidsrapport där vi målat upp olika scenarion för hur framtiden kan se ut om 10–15 år. Syftet är att främja dialog och därför finns ett antal frågeställningar i rapporten, berättar Pierre Renhult, fordonsindustripartner på Nexer, i ett samtal med Teknikens Värld.
Nexer är ett svenskt teknikbolag som arbetar globalt med konsulttjänster kring digitalisering inom många sektorer, bland annat bilindustrin. Tillsammans med dotterbolaget Kairos Future och branschexperter tog man fram rapporten, och som titeln antyder måste koden komma före kromet (på bilen).
– I rapporten har vi summerat ett antal framgångsfaktorer. Bland annat är det viktigt att hänga med i mjukvaruutvecklingen och då måste man ha rätt kompetens och talanger (personal reds anm). Det är även viktigt att anpassa sina affärsmodeller till ett nytt sätt att konsumera transporttjänster och då kommer man behöva partnerskap med leverantörer, globala betalningslösningar och molntjänster, säger Pierre Renhult.
Säger du att bilföretag ska bli mjukvarubolag?
– Det beror på vilken position man vill ha på marknaden. Men om framtiden är att leverera en mobilitetslösning och vara på toppen av näringskedjan så måste man bli ett mjukvarubolag. Annars finns risken att man ”bara” är en montör.
Rapporten går också igenom vilka utmaningar som finns. Förutom att ha rätt talanger som kan utveckla mjukvara i bilarna och att ha samarbeten behöver man, som vi nämnt under lång tid, se över tillgången på relevanta komponenter som till exempel batteridelar. Man måste också ”cybersäkra” bilarna, så att datan i dem hamnar i rätt händer och så att exempelvis datan från självkörande fordon inte går att kapa.
Vi har sett en hel del problem med mjukvara i bilar, exempelvis Volvos OTA-uppdateringar. Hur ska man få bukt på sådant?– Det är komplext och bilbranschen i stort har utmaningar gällande funktionaliteten på mjukvara och de jobbar frekvent med detta. Om man jämför med företag som kommer från mjukvaruhållet, Spotify till exempel, så jobbar de med att allt ska vara i realtid. De har ständigt flera hundra produktuppdateringar, medan det traditionellt tar bilindustrin flera år att utveckla en bil. De kommer från ett annat håll och därför måste de ändra riktning.